Unified Protocol.

Från min startdos på 300 mg venlafaxin per dag är jag idag nere på 112,5. De fysiska symptomen har avtagit och nu mer känner jag endast av det i form av illamående några dagar efter en sänkning. Imorgon blir en sån dag, dags för 75 mg. Då är jag nere på så pass låg dos att den inte längre har någon ångestreglerande effekt! Jag är både stolt och glad över att ha kommit så här långt. Men det har inte varit helt smärtfritt.
Om jag ska försöka beskriva skillnaden känslomässigt så skulle jag vilja likna medicineringens funktion med ett bolltäcke. Det håller på något sätt ihop känslolivet och dämpar det så att det inte blir kaos. Intensiteten i känslor, både positiva och negativa, blir starkare. Våren har varit en stor prövning, som jag ändå tycker mig klarat av. Dock inte helt felfritt. Det är lätt att hamna tillbaka i gamla mönster och tankebanor vilket gjort att jag tillsammans med min terapeut beslutat att flytta fram min utskrivning. Jag behöver mer stöd tills dess att jag känner mig stabilare igen. Men också då jag har svårt att hantera och reglera alla känslor. Att bara vara ledsen, rädd, arg etc. med den intensitet som de har är svårt och det blir lätt ångest istället. 
När jag påbörjade medicineringen befann jag mig i botten och mådde riktigt dåligt. Alla dessa känslor påminner om hur det var då. Jag behöver helt enkelt lära känna och lära om mig själv utifrån vart jag är nu. För mig är det inte redskapen som är problemet, de har jag. Problemet är förmågan att kunna vara i en känsla rent fysiologiskt utan att automatiskt undvika eller "omvandla" det till ångest.
Förhoppningsvis kommer jag därför att få gå i gruppterapi utifrån något som heter Unified Protocol. Det är en KBT-baserad terapi för behandling av ångest, depression och annan problematik som är knutet till emotioner. Terapin fokuserar på just känslomässigt undvikande och bristande känsloreglering.
Jag tror det är dags att lämna teori och ord för att fokusera på känslor. Läskigt, men det innebär förmodligen bara att det är precis vad jag behöver.
 
 
 

Liknande inlägg

Bells Hell - Drogerna och rakbladens Drottning:

Har du minskat mer i dos?

Svar: Hej! Jag har minskat och ligger nu på 12,5 mg/dag. En vecka till sen är det helt utsatt! Känns så himla skönt! 😃
Johanna

Marielle:

Min erfarenhet av att jobba med att kunna urskilja specifika känslor från själva "klumpnamnet" ångest och våga ha och vara i svåra/jobbiga/läskiga känslor, är bra. Jag är glad att jag fick chansen att "bryta ner" varje känsla, lära mig hur de känns i kroppen, vilka impulser de medför och vad de fyller för funktion mm.

Det kommer förmodligen vara läskigt som du säger, och svårt, - men det är värt det!
Lycka till! :)
Kommentera inlägget här: