Kroppsminne och dissociation

Det är ytterst sällan det skett de senaste tiden, att jag upplevt kroppsminne som lett till dissociation eller ett dissociativt tillstånd. Men det senaste har detta skett ett flertalet gånger i olika grad. Efter den senaste veckans incidenter samt givande samtal med C (min psykolog) har några av de sista bitarna börjat falla på plats.
 
Sen ett tag tillbaka har jag levt ensam, utan partner. För mig är det fortfarande vid 26 års ålder en främmande sits. Sammanlagt har jag inte varit singel i mer än 12 månader sedan jag fyllde 16. 1 år av 10, och inte sammanhängande. Jag har länge vetat orsaken till det men aldrig riktigt tagit i det. För det har bara varit så det va: Utan DIG inget MIG. Genom att befinna mig i en relation har jag kunnat se mig själv igenom min partner. På så vis kunnat definiera den person jag är, trots min ostabila självbild. Mitt JAG har blivit mer konstant och mindre trasigt i förhållande till någon annan. Ytterligare en anledning till att vara i ett förhållande var för mig bekräftelsen. Att få känna att jag duger och att någon vill ha mig.
 
Jag vill dock understryka att detta inte innebär att alla relationer jag varit i har per automatik varit destruktiva eller utan kärlek från min sida. Men många gånger har ångesten över ensamheten lett till felsteg och destruktiva situationer med killar som aldrig riktigt brydde sig om vem jag var. Bara att jag ville göra vad de än ville. Det blev en flykt ifrån mig själv, en lösning som fungerade i stunden men falerade i längden. 
 
I och med att jag nu egentligen är själv på riktigt för första gången har jag hamnat i dessa situationer igen. Idag är jag en helt annan person än för 8 år sedan. Jag har andra verktyg och insikter och tänker inte längre på mig själv på samma nedvärderande sätt. Men kroppen minns, och reagerar även utan min tillåtelse. För jag har inte haft möjligheten att "omprogrammera" mig själv i de situationerna. Men nu är det dags, första steget är att bli medveten om vad som sker, därefter kan man börja göra något åt det. Så vad är det då som sker?
 
Först kanske jag borde förklara kort vad jag menar med kroppsminne. Det handlar om att kroppen reagerar på en situation och känslan kommer före tanken, istället för att tex få ångest av en tanke osv, vilket är vanligast. Kroppsminnet är ett försvar som finns till för att skydda dig ifrån de känslor som blev för starka för att hantera i den situation som "kroppen minns" (självklart minns inte kroppen i sig utan det är i själva verket rörelser, beröring etc. som är kopplat till vissa minnen).
 
Åter till vad som sker. Jag hamnar i en situation där jag befinner mig ensam bland folk eller med en främmande kille. Idag, till skillnad ifrån tidigare, har jag trevligt tills den där situationen inträffar. Det kan vara olika men är oftast en blick eller en beröring. Kroppen förnimmer tidigare situationer och jag grips av panik. Men nästan innan jag ens hunnit urskilja paniken och får en möjlighet att lyssna till den, reagerar kroppen instinktivt genom dissociation (för er som inte vet vad det innebär förklarar jag det tydligare här). Graden av den har dock varierat i de olika situationerna. Men det var länge sedan jag upplevde minnesförlust pga just detta. Alkohol fanns med i bilden, vilket självfallet inte är något som gynnar känslovärlden när den ter sig negativ. Men viktigt att tänka på är också att den inte orsakar vad som händer, enbart förstärker. Jag skulle alltså säga att alkoholen var en bidragande orsak till att jag dissocierade och fick minnesluckor, men inte orsaken till det. Just detta är dock svårt att förklara, för många tänker att det enbart beror på för mycket alkohol. Men jag har tidigare drabbats av detta utan att ha varit påverkad av alkohol, så jag vet skillnaden när det gäller mig.
 
I de flesta fall märks det inte utåt sett, mer än att jag eventuellt beter mig extremt åt det ena eller andra hållet, ofta väldigt utmanande och yvigt. För i den stunden går jag in i en personlighet där jag inte är värd något alls och ingen, enligt mig, egentligen ser något mer värde i mig än det faktiskt kroppsliga. 
 
En stund eller några timmar senare avtar dissociationen och jag möts av en känslovåg. Barriären är nere och ofta sker det när jag kommit ifrån situationen, hemma i min ensamhet. Jag "vaknar upp", samma natt, ensam och rädd över vad som faktiskt skett. När jag förstått vart jag befinner mig letar jag ofta igenom min kropp för att se så jag inte har nya sår. Lyckligtvis har jag varit hel. Men känslan av att inte veta, mer än att jag inte varit mig själv är värre än någon bakisångest. Vetskapen om att ingen förstår. Men att få "försvara" sitt beteende, som endast är en symptom av den problematik jag genomlevt, är tyvärr inget ovanligt. Att bli anklagad för att vara manipulativ och utåtagerande är många gånger vardag för någon med Borderline. Att få höra saker och stå tillsvars för sådant du inte minns att du gjort, för att du stängde av och försvann där ifrån. För att det var precis så jag hanterade den där kvällen för flera år sedan i parken; genom att inte "vara där" när det hände. Att behöva förklara det är svårt.
 
Men denna insikt, för även om jag vetat om det har jag aldrig tidigare riktigt förstått, kommer göra det möjligt för mig att börja "programmera om" mina reaktioner. Hur man gör har jag inte riktigt klart för mig än. Men jag vet att det, som allt annat när man ska bearbeta något, handlar om medvetande och medvetna beslut. Innan jag hamnar där nästa gång ska jag besluta hur jag vill agera, besluta huruvida jag behöver flera shots för att fly det som komma skall (vilket självfallet är ett "nej").
 
Jag vill börja om och lära Johanna 10, 15 och 20 år att hon är bra som hon är. Att hon har rätt att säga nej och att ingen annan människa någonsin igen ska ha rätt till hennes kropp utan hennes tillåtelse. Den har alltid varit hennes att behålla. Du behöver inte bekräftelse ifrån någon annan... 
...för jag kommer alltid att älska dig.
 
 
 
 
 

Liknande inlägg

Ejie:

Känner igen mig... håller på att utredas för borderline för tillfället.
Skön läsning. Hit kommer jag tillbaka.

Svar: Skönt att min blogg kan ge dig något. Min förhoppning är att det ska stötta och förmedla hopp för andra som har det svårt. <3
Johanna

Hannah:

Åh, tack för ett underbart inlägg även om det på många sätt är hemskt. Men nu förstår jag mer mig själv, har under många år trott att jag har borderline men eftersom familj och vänner viftat bort det med att jag bara inbillar mig det för att jag vill ha hjälp har jag struntat i att ta reda på det. Fast äntligen har jag gett mig fan på att jag ska genomgå en utredning och få svar, för nu när jag bestämde mig och läst om andra som faktiskt har det och inte bara fakta så känner jag mer än någonsin att "herregud, ni skriver om mig genom hela min tonår och som jag fortfarande är!!". Så jag vill återigen tacka för att du öppnar dig såhär och får mig att inse att det är precis så jag gjort med mig själv genom alla mina år i förhållanden på alla plan.

Svar: Det gläder mig att du känner att inlägget gett dig något, som jag tolkar som en insikt om dig själv. Att se problematiken är första steget i vägen till att må bra. Jag hoppas att utredningen ger dig klarhet och verktyg för att fortsätta kämpa och arbeta med dig själv. Oavsett om den resulterar i en diagnos eller inte. Men om det nu blir så, kom då ihåg; Diagnosen är inte den du är, det är ett verktyg för att bli den du vill vara. <3
Johanna

Hannah:

Tack för ett underbart svar, detta gjorde min dag helt klart. Fick några fjärilar i magen av glädje för det kommer hjälpa mig så mycket. Du är en sådan vän jag alltid letat efter sedan min bästa vän gick bort. Återigen tusen tack! <3

Jamesdievy:

https://www.slideshare.net/ronotactperbacknestre525565/rough-patch-of-skin-on-penis
п»їPenis Enlargement Bible Review: AWFUL EXPERIENCE!!
Penis Enlargement Bible Method simply outlines simple exercises which you can use to improve the growth of the penis. Furthermore, it traces different low priced supplements that you may match the exercises pertaining to better and faster development.
Needless to say, sex is an important part of a relationship. In actuality, at present, many failed marriages and break ups are due to unhappy and unsatisfied sex life. Indeed, it is a clear expression of love for each other and it is also a physical need that certainly needs to be satisfied particularly to men. Because of these valuable reasons, to most men, having the desired penile size is such an advantage.
It is truly a very big problem on the part of a man when he is not able to fully satisfy his woman in bed. Most women try to fake their orgasm during sexual intercourse just so not to frustrate their man, but, somehow men feel when they are inadequate. This condition is a serious issue which every man does not wish to encounter since it gives them the feeling of being less of a man. Luckily, men who suffer and are not happy with their organ size may have the opportunity to obtain their desired penile size without the use of very expensive pills and medications, treatments and surgery. By merely using John Collin’s Penis Enlargement Bible . they will have the chance to increase their penile size naturally in just matter of few months or even weeks.
Is Penis Enlargement Bible a SCAM?
Some claim this to be rip-off because they find the 14 week period too much time to wait. Male organ development is quite progressive and one will not be prepared to see their male organ long and beautiful in a single week. That is clearly a blatant lie. A lot of the scams that don the net include quick-fix solutions but are just temporary. Penis Enlargement Bible includes a money-back guarantee. Rip-off programs normally do not include money-back guarantee. Collins also provides users his personal email for even more contact and questions when there is need.
Does Penis Enlargement Bible Work?
In addition, to make your relationships last and fascinate your partner in bed, there is a need for you to solve your size problem first. Penis Enlargement Bible is the best and most effective solution for men who desire to attain a little extra size.
The Penis Enlargement Bible program is only for those who understand the fact that obtaining the desired size takes time and does not happen overnight. Your penile size will significantly increase and that’s for sure. Is Penis Enlargement Bible a scam? Definitely, no! It works and users may expect to see noticeable result in just five to eight weeks; that is two months average. It has been claimed that more than five thousand men have tried this method and discovered positive results without spending more on costly pills, dangerous surgery and penis weights. It may sound a little bit surprising but natural enlargement is certainly possible through this program.
The primary objective of Penis Enlargement Bible is to have as much nutrient-filled blood and oxygen into your male organ as possible. This will in turn back up the cells in your penis to augment and repair as rapidly as possible. Just like when you’re in puberty stage, the new cells will be formed.
If you’re one of the million men out there who are having problems about your erection size, today is the time to grab your chance to make your male organ fuller, larger and capable of driving your woman crazy for a more satisfying sexual activity. For only $47 with a Money Back Guarantee offer, you can obtain happier and healthier sex life which you have always been dreaming of with the Penis Enlargement Bible!

https://www.slideshare.net/gamblistrisishellscolin384477/shiny-skin-on-penile-shaft
https://www.slideshare.net/nitchetatingmidfirssol465601/dry-skin-spots-on-penile-shaft

TERenlhorm:


Керівник ГО “Агенція протидії корупції” Франтовський Євгеній Миколайович

НАгенція протидії корупції народився у 1985 в с. Губник Гайсинського району Вінницької області.

Отримав вищу освіту в Одеській національній юридичній академії за спеціальністю правознавство.

ОАгенція протидії корупції обіймав різні посади в органах прокуратури усіх рівнів. З прокуратури звільнився за власним бажанням,
ппісля чого почав займатися власною підприємницькою діяльністю. Паралельно з веденням бізнесу,
уАгенція протидії корупції 2017 році заснував Громадську організацію “Агенція протидії корупції”, основною метою якої є боротьба з корупцією в Україні.

Национальное антикоррупционное бюро Украины


Національне антикорупційне бюро

Всё о коррупции

Федеральное бюро по борьбе с коррупцией

Знешкодити та запобігти

Знешкодити та запобігти Бюро по борьбе с коррупцией

новости Национального бюро

Всё о коррупции

Національне антикорупційне бюро

Знешкодити та запобігти Актуальные проблемы противодействия коррупции

FERenl#genick[REWdwbyweqewOK,2,4]:


похудение в домашних условиях
НАШИ ЗАЛЫ,Зал на Лесном,Зал на Черниговской
Приглашаем посетить наш фитнес клуб с целью оздоровления и красоты тела!
В нашем комплексе несколько залов, для занятий различными видами фитнеса.
Новое модернизированное оборудование придаст уверенности в выполнении упражнений.
Комфортабельные залы, дружелюбная атмосфера на ресепции будет способствовать вдохновлению возвращаться к нам снова!
туры спортивные
Тренажорный зал на Лесномпохудение живота Черниговская
условия для похудения
домашнее похудение
Фитнесс клуб на Лесной

Консультации тренера on-line

Kommentera inlägget här: